Enrichment ve vaně

Enrichment je o naplňování potřeb psa a jeho dobrovolném účastnění se v různých aktivitách. Sprchování u spousty psů sice není úplně dobrovolné, ale v mnoha případech se dá mluvit o hledisku zdravotním. Neupravená srst se totiž může podílet na vzniku onemocnění a kožních problémů.

Je zároveň třeba říci, že časté neopodstatněné koupání naopak pro psa nemusí být přínosné, protože jeho hlavním smyslem je čich a poznává svět okolo skrze něj. Proto se dá říct, že časté zbytečné mytí může narušit jeho vlastní identitu, protože z něj odstraňujete jeho pach.

Jak se připravit na koupání

Základem je protiskluzová podložka. Nejen, že to psovi nebude ve vaně / sprchovém koutu klouzat, ale také vám ji nepoškrábe drápky, takže win-win. 

Při volbě aktivity vždy zvažte, jestli je daná aktivita vhodná pro vašeho psa. Například pokud má pes nanesený přípravek na předních nohách, nebude vhodné, aby kousal něco, co si jimi bude přidržovat, atd.

Jestliže je váš pes v takovém stresu, že není schopný nic pozřít nebo se hodně klepe, doporučujeme obrátit se na trenéry zabývající se ošetřením se souhlasem nebo tréninkem manipulace. Může vám to oběma výrazně ulehčit život.

Bullteriér a Lickimat ve vaně

Olizování

Činnost, u které můžeme ovlivnit spoustu parametrů a pes u ní zůstává na jednom místě. Je to stereotypní činnost a více se o ní můžete dozvědět v článku, který se mu přímo věnoval zde. Na sprchování doporučujeme nejvíce LickiMat UFO, ale výběr je důležitý provést podle vašeho psa. Tak čtěte dál a dozvíte se více.

Výška

První, nad čím je vhodné se zamyslet, je výška. Někdy se nám může hodit konkrétní pozice psa – například u čekání při působení šamponu bychom měli zvážit, jaká pozice bude psovi příjemná. Mnozí si k tomu rádi lehají, jiní si na mokré dno vany prostě nelehnou ani za milion.

Pokud si nejste jistí, kam spadá váš pes, nebojte se experimentovat. Často se pes při koupání chová maličko jinak než obvykle. S výškou si pohrajte, natočte si psa a porovnejte, kdy vypadá nejspokojeněji.

Náplň

Volte podle toho, jak dlouho potřebujete psa zaměstnat. Vždy berte ohled i na to, jak k tomu bude přistupovat pes, abyste zabránili jeho frustraci (třeba devastaci podložky nebo nezájem). Na snadné lízání můžete použít kefír, jogurt nebo omáčku od Yoggies (máme na e-shopu). Na delší paštiky, konzervy, med a v zahraničí se používá arašídové máslo (prověřte, aby neobsahovalo xylitol – umělé sladidlo, které je pro psy jedovaté).

Tvar

Především u podložek, které dáte psovi v leže mezi paciny, se můžete zaměřit i na tvar, kdy komplexnější vzor znamená delší vylizování. Je to super u takových těch klidných, vytrvalých oblizovačů. Ti hrrr to akorát tak rozčiluje. O vhodné lízací podložce pro vašeho psa jsme napsali článek, k přečtení zde.

Velikost

Volíme spíše menší nebo plníme jen část, aby pes v klidu dosáhl všude, kam potřebuje. Pokud malému pejskovi dáte plnou velkou podložku, bude ho to nutit se zvednout / vytáhnout / popojít, aby se dostal i na vzdálenější okraje.

Bullteriér a Lickimat UFO ve vaně

Žužlací věci

Skvěle můžou posloužit některé sušené pamlsky, které vydrží déle – pes totiž nemá motivaci si s nimi moc hrát v pohybu. Pokud má váš pes u plnících hraček (stejně jako u nás) taktiku "vzít do huby – pustit – kutálet a běhat za hračkou", nebude pro něj to pravé ořechové. Jestli ale dokáže při vylizování hračky být v klidu, máme široký výběr na e-shopu. Doporučujeme do hračky spíš mazlavější věci (jogurt, konzervu, atd.), abyste neměli všude po vaně / sprše drobky. 

Trénink

Jsou různé hry pro kontrolu na žrádlo, které se ve vaně dají hrát – bucket game (pes sleduje kelímek se žrádlem), your choice (pamlsek máte v ruce a pes kouká na něj nebo na vás a čeká na povel, až si ho bude moci vzít), položení hlavy do dlaně, nose touch. Možností je spousta a záleží primárně na vašem psovi, někdo zvládne třeba držení aportu.

U triků volte jen ty cviky, kdy nechcete po psovi vůbec žádnou výzvu a kdy zůstává stabilní. Například "dej pac" maximálně v sedě (pokud vůbec), abyste psovi nebrali oporu a on nepodklouzl. Také bude rozdíl třeba u "otočky" pokud máte čivavy, nebo pokud máte bulíka, ať už se bavíme o rychlosti (zběsilé tempo si koleduje o úraz), tak i koordinaci. Složitější triky obecně neroporučujeme a pokud, tak jen pro psy, kteří je mají mimo koupelnu zvládnuté na milion procent.

Důležité upozornění na konec 

Po celou dobu buďte u psa, aby ho nenapadlo z vany vyskočit nebo dělat cokoliv dalšího, co by mu mohlo ublížit. Při vyndavání z vany dbejte také na to, aby měl pod sebou pes něco neklouzavého. No a počítejte s následným úklidem, jelikož se 99 % psů hned po evakuaci okamžitě oklepe (to ale asi znáte, že?).

Mimochodem velmi nás baví fotky a videa mokrých psů, takže když budete mít volnou ruku, hoďte fotku třeba na Instagram a označte nás, ať se pobavíme :)