Senzorická zahrada – měli byste jí zařadit do obohacování vašeho psa?

Co je senzorická zahrada?

Senzorická, nebo také smyslová zahrada pro psy je bezpečné místo, kde může být pes psem. Je plná různých pachů, novinkových prvků, různých povrchů, vyvýšených míst, skrýší a zákoutí, která pes může bezpečně prozkoumávat. Takováto zahrada je místo, kde na psa nikdo nepospíchá, netlačí, může si sám rozhodnout, kam chce jít, jak dlouho bude čuchat, hrabat v písku, nebo se válet v kaluži. Je to prostě na něm.

Vy jste tam v tu chvíli jako doprovod s plným respektem k tomu, že si váš pes může dělat opravdu, co chce.

V čem senzorické zahrady mohou pomoci?

Uklidnění

Zahrada stimuluje všechny smysly psa, při čemž čich je ten nejdůležitější. Čich jsou vlastně oči psa a pro nás lidi to je nepochopitelný svět, který nikdy nezažijeme. Často psy nenecháváme čuchat – pospícháme, nechceme, aby se zastavovali u kdejakého „hnusu“, nechce se nám čekat až si všechno přečtou a taháme je pryč. V zahradě má pes čas na to vše si pořádně očuchat, přečíst, nechat značku, poznávat nové pachy. Tím pes můžerelaxovat, zpomalit, uklidnit se.

Samozřejmě, že když je váš pes šílený z koček, pach z kočky ho moc neuklidní, ale v takovém případě si před návštěvou řekneme, co v zahradě být může a nemůže. Vše se pak přizpůsobuje konkrétnímu psovina míru.

Senzorický chodníček
Německý ovčák

Překonávání obav

Pro bojácné pejsky může být zahrada vítaným místem, kde mohou překonávat různé strachy, zkoumat nové věci a tím nabírat sebevědomí. Učí se tím řešit obtížné situace a nabírá zkušenosti v bezpečném prostoru – to je moc důležité. Různé povrchové struktury budují polohocit a koordinaci psa a celá zahrada podporuje v pejskovi zvědavost.

Poznávání psa

Spoustu situací může být nových i pro vás a vy můžete tak vidět svého psa v jiném světle. Máte možnost dát psovi prostor a vidět, jak se chová v různých situacích, když je uvolněný, nebo naopak zvědavý, jak reaguje na nové podněty, kterým povrchům se vyhýbá, co upřednostňuje a co má rád.

Psí tlapka v lese

Pro koho je vhodná?

Pro všechny psy. Někomu to může připadat zvláštní a řekne si, proč nestačí vzít psa do přírody, nebo do města? Může to být třeba proto, že ve městě je hodně ruchu a pes může být přehlcený. V přírodě ho zas nemůžeme pustit kam se mu zlíbí a mohou být i situace, kdy pes nespustí oči z pána, protože neustále čeká nějakou akci a „nevypne“.

Zahrada je vhodná i pro bázlivé pejsky, protože se dá „postavit“ na míru. Štěňata jsou v zahradě také vítaná, jen je potřeba myslet na to, že pro malá štěnda je celý svět jeden velký cirkus a senzorická zahrada pro ně může být až moc vjemů najednou. Prckům tedy stačí málo. Vždy je potřeba brát v úvahu možnosti a individualitu každého jedince.

Pokud se vám koncept senzorické zahrady líbí a chcete sledovat její vznik, sledujte nás na IG a třeba se někdy potkáme osobně, třeba právě v zahradě.

Zahradu budujeme kousek od Kolína v obci Pašinka a po domluvě bude přístupná pro všechny, kdo si jí budou chtít vyzkoušet.

Update

Aktuálně je zahrada zavřená, jelikož jsme se přestěhovali a její osud je nejasný. Pracujeme na tom, aby byla zahrada i v našem novém působišti, ale zatím nejsme schopní říct, kdy se to povede.